Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri

  • Admin
  • 17 Ağustos 2024 02:00

Türk sanatının önemli çınarlarından biri olan Aydemir Akbaş, bir röportajında "Daha çok işim var. Yapacak, yazacak çok şeyim, kavga ve hakaret edeceğim çok insan var" demişti. Ancak bu dilekleri gerçekleşmedi; usta oyuncu, yönetmen ve senarist 86 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri
Yaşam Öyküsü İstanbul, Feriköy'de Başladı

Aydemir Akbaş, 3 Mart 1936 tarihinde Manastırlı bir baba ve Trabzonlu bir annenin oğlu olarak İstanbul'un Feriköy semtinde dünyaya geldi. İlk yıllarında oyuncu olma hayali yoktu. Öncelikle İtalyan Lisesi'nde, ardından Galatasaray Lisesi'nde eğitim aldı. Genç yaşta gazetecilikle tanıştı ve bu meslekle bir süre ilgilendi.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri

Askerlik görevini Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde öğretmen olarak tamamladı. Onu sanat dünyasına taşıyan olaylar ise askerlik sonrası yaşandı.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri
Önce Sinema Sonra Tiyatro

Askerlik sonrası gazetecilik yıllarında Altan Erbulak ile tanıştı. Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi dönemin önemli tiyatrocularıyla birlikte çalıştı. 1968 yılında Ayfer Feray-Nisa Serezli Tiyatrosu'nda ilk tiyatro deneyimini yaşadı ve 7 Kocalı Hürmüz oyununda sahne aldı. Bir yıl sonra, Gülriz Sururi ve Engin Cezzar Tiyatrosu tarafından kurulan Ortaklar Tiyatrosu'na katıldı. Bu süreçte Nikah Kağıdı ve Düşenin Dostu gibi önemli oyunlarda yer aldı ve aynı zamanda yönetmenlik de yaptı.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri
Atıf Yılmaz ile Çalıştı

Akbaş'ın sinema kariyeri, tiyatrodan önce başlamıştı. 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği Keşanlı Ali Destanı'nda ilk kez kamera karşısına geçti. Bu eserin tiyatro versiyonunda Sipsi Selim karakterini oynamış ve sahne amirliği yapmıştı. Ayrıca Aydemir Akbaş, sinemada Yılmaz Güney ile pek çok ortak projede yer aldı.

1974 yılında Yeşilçam'daki erotik film furyası başladığında, birçok oyuncu sinemadan uzaklaşırken Akbaş, mesleğine devam etti. Dönemin önemli yapımlarında yer alarak sinema kariyerine hızla devam etti.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri
100'den Fazla Filmde Oynadı

Aydemir Akbaş, kariyeri boyunca hiç ara vermeden çalıştı. Yeşilçam'ın neredeyse her dönemine tanıklık eden Akbaş, 100'den fazla filmde rol aldı ve 8 film yönetti. Yıllar içinde 30'dan fazla tiyatro oyununda sahne aldı. Tiyatro ve sinemanın yanı sıra televizyon dizilerinde de yer alarak sanat hayatını sürdürdü. Bir dönem İbrahim Tatlıses ile birlikte projelerde yer aldı.

Hiç Emekli Olup Köşesine Çekilmedi

Aydemir Akbaş, sağlık durumu giderek bozulmasına rağmen 80'li yaşlarına geldiğinde bile emekli olup köşesine çekilmedi. Hürriyet'e verdiği bir röportajda, yaşamayı çok sevdiğini ve gençlerle iletişimini asla koparmadığını belirtti.

Eşiyle İki Kez Boşanıp Üç Kez Evlendi

Akbaş, gençlik yıllarından itibaren eşi Beyhan Akbaş ile kısa süreler dışında sürekli birlikte oldu. Çift, iki kez boşanıp üç kez evlenerek ilişkilerini sürdürdü. Aydemir Akbaş ve Beyhan Benek, ilk olarak 1964 yılında evlendiler. İlerleyen yıllarda yaşanan boşanmaların ardından üçüncü evlilikleri ömür boyu sürdü.


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri
Kedilerime İyi Baksınlar... Sakın Hayatımı Film Yapmasınlar

Aydemir Akbaş, daha önce gırtlak kanserini yenmişti. Hastalığını öğrendiğinde hemen ameliyat olmak istediğini ifade etti. Bunun nedenini ise "Yaşamayı seviyorum" sözleriyle açıkladı. Usta oyuncunun son dileği ise, "Ölümden çok korkuyorum. Umarım uykumda ölürüm." şeklindeydi. Akbaş’ın bir vasiyeti de vardı; geride bıraktığı kedilerine iyi bakılmasıydı. İkinci vasiyeti ise şu şekildeydi: "Sakın hayatımı film yapmasınlar, çünkü doğrusunu çekemezler."


Aydemir Akbaş: Türk Sanatının Usta İsimlerinden Biri

Yorumlar (0)

wave

Yorum Bırak

wave

Arama Yapabilirsin