Kolpa'nın Yeni Dönemi: Barış Yurtcu ve Bora Yeter ile Röportaj

  • Admin
  • 10 Eylül 2024 08:52

Yıllar Sonra İki Kişilik Yolculuk

◊ Yıllar önce röportaj yaptığımızda 4 kişiydiniz, artık yolunuza iki kişi olarak devam ediyorsunuz. Neden böyle bir karar aldınız?

- Bora Yeter: Kolpa’ya geçmişte birçok isim katıldı ve ayrıldı. Aslında Samuray (Gökçe) ve Cenk (Dönmez) olmadan önce de Barış ve ben buradaydık. Onların kendi kararlarıyla ayrıldığını söyleyebilirim. Kendileriyle dostluğumuz devam ediyor. Şu an biraz özümüze döndüğümüzü hissediyoruz.

- Barış Yurtcu: Herhangi bir karar alınacağı zaman 4 kişi olmak zorlayıcı olabiliyordu. Herkesin istekleri farklı olduğunda, demokrasi yapalım deseniz, bazen 2’ye 2 kalabiliyorduk. Bu, işimizi zorlaştırıyordu.

Yeni Single ve Müzik Hayatındaki Dönüşüm

◊ “Her Şey Senin Yüzünden Oldu” adlı yeni single’ınız hayırlı olsun. Eskisi gibi çok sık şarkı yayınlamıyorsunuz, neden?

- Barış Yurtcu: Birkaç yıl boyunca müziğe ara verdik. Artık 2-3 ayda bir yeni şarkı çıkarmayı planlıyoruz. Sektörün değişimi bizim için de zorluklar yarattı. Ne yapacağımızı bilemediğimiz bir süre geçirdik ve bu da motivasyonumuzu etkiledi. Konserlere daha fazla odaklandık ama artık yeni şarkılar çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten şarkılarımız da birikti.

◊ Neden müziğe küskünlük yaşadınız?

- Barış Yurtcu: Müziğin hızlı tüketime girmesi beni bu duruma soktu aslında. Ayrıca sektörün rap müziğe kayması, ne olduğunu anlama ve bu yeni düzende bocalama dönemine neden oldu. Dijital mecralarda yaşanan değişimler de bizi duraksattı. Ara vermek, insanın içe dönmesine yardımcı oluyor. Bu durum, dönüşümümüzü olumlu etkiledi.

- Bora Yeter: Arada bir duraksamak gerçekten de faydalı olabiliyor. Ayrıca dönem dönem konser yoğunluğumuz da oldukça fazla. 20 yıldır aynı coşkulu seyircimize ulaşabiliyoruz. Bu yoğun konser dönemlerinde yeni projeler üzerinde çalışmayı düşünmedik.

Sahne Performansı ve Dinleyici Sadakati

◊ Sizce bunu nasıl sağladınız? Yeni bir çalışma yapmadan dinleyiciyi sadık tutabilmenin sırrı ne?

- Barış Yurtcu: Sahnede oldukça iyiyiz. Bu konuda mütevazı olmaya gerek yok; enerjimizi yükseltiyoruz. Sahnede iş almışlığımız var, insanlar ‘bizde de çıksın’ diyerek çıkıyorlar. Bizim sahnemizde playback yok. Dinleyicilerin canlı müziği tercih etmesi de önemli bir etken. Playbackten sıkıldılar artık, bu nedenle canlı performanslarımızın güçlü yanları var. Mesela, 2012 yılında çıkardığımız şarkılar hala dinleniyor ve insanlar kendilerinde bir şeyler bulabiliyor. Zamanla eskimeyen şarkılar yapmışız.

- Bora Yeter: Eski şarkılarımız yeni jenerasyon tarafından da ilgiyle dinleniyor.

Yeni Projeler ve Eş ile Düet

◊ Sizde var mı yeni çalışma, yeni sürpriz?

- Barış Yurtcu: Eşim Deniz ile bir düet yaptık. Profesyonel olarak bir single hazırladık. Ekim ayında çıkacak. Şarkının adı “Hastayım Sana”. Klibini de çekeceğiz. Orta tempolu, reggae-pop tarzında bir çalışma oldu.

◊ Düet fikri nasıl çıktı ortaya?

- Barış Yurtcu: Ben bir şarkı üzerinde çalışıyordum, evde aranjesiyle uğraşıyordum. Şarkının bir bölümünü bir arkadaşımıza söylettik. Deniz de o sırada o düetin demosunu duydu ve “Ben bunu söyleyebilir miyim?” diye sordu. İçinden geldi, birlikte çalıştık ve harika bir sonuç elde ettik.

- Bora Yeter: Deniz gerçekten harika bir şekilde söyledi.

Evlilik ve Müzik İlişkisi


Evlilik ve Müzik İlişkisi

◊ Eşinle birlikte profesyonel anlamda müzik yapmak nasıl bir deneyim oldu?

- Barış Yurtcu: Çok eğlenceli bir süreçti çünkü Deniz, çok söz dinleyen bir öğrenci. Ona koçluk yaptığım için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hiçbir zorluk yaşamadık çünkü kendisi oldukça yetenekli. Sadece biraz çekiniyordu, o yüzden birlikte çalıştık.

◊ “Her Şey Senin Yüzünden Oldu” adlı single’ınıza dönelim tekrar... Bu şarkı kalp kırıklığı ve biten bir ilişki üzerine yazılmış. Ne zaman yazıldı?

- Barış Yurtcu: Bu şarkıyı yazalı yaklaşık 3 yıl oldu.

◊ Şarkıda, ilişkide söylenen yalanlara da bir gönderme var. En tahammül edemediğiniz şey yalan mıdır?

- Barış Yurtcu: Küçük, pembe yalanlar belki kabul edilebilir ama sadakatsizlik anlamında bir yalan olmamalı. Bu tür yalanlar benim için kabul edilemez.

Deniz Baysal ile İlişki ve Destek


Deniz Baysal ile İlişki ve Destek

◊ Eşin Deniz Baysal’a yazdığın şarkılar varmış, onları ne zaman dinleyeceğiz Barış?

- Barış Yurtcu: Birkaç tane şarkı var ama henüz tamamlanan bir şey yok. Her an çıkabilir.

- Bora Yeter: Aslında Barış, bazı şarkıları unutuyor. Çok sayıda yarım kalmış parçası var, onun arşivi oldukça zengin.

◊ Evliliğin müziğine nasıl bir etkisi oldu?

- Barış Yurtcu: Başlangıçta, yaratıcılığımı biraz azalttı. Bekar olmak, yalnızlık duygusuyla başka duygular yaşatıyor, evde tek başınıza olunca farklı bir ruh hali oluşuyor. O dönemde daha farklı besteler yapıyordum, şimdi ise duygularım değişti ve farklı besteler ortaya çıkıyor. Ama yine de eski duyguları da ara sıra yaşıyorum.

◊ Birlikte düetiniz geliyor. Peki bir konserde sahnede de görebilecek miyiz Deniz Baysal ile sizi?

- Barış Yurtcu: Olabilir, yakınlardaki konserlere kesin katılacak.

◊ Müzik yaparken eşinin de fikirlerini alıyor musun?

- Barış Yurtcu: Evet, onun fikirlerini de alıyorum ve ona göre düzenlemeler yapıyorum.

◊ O senin fikrini alır mı peki?

- Barış Yurtcu: Alır, senaryoları benimle paylaşır.

◊ Kıskançlık durumları yaşanıyor mu?

- Barış Yurtcu: Evliliğimizin ilk yılında biraz kıskançlık yaşandı ama zamanla bu durum ortadan kalktı. Ben Deniz’i her konuda destekliyorum.

◊ Sana da teklif gelse oyunculuk yapar mısın?

- Barış Yurtcu: Eğer güzel bir rol olursa, müziği bir süreliğine ikinci plana alabilirim.

Yorumlar (0)

wave

Yorum Bırak

wave

Arama Yapabilirsin