Yeni Medya Düzenlemeleri ve BİK'in Kararları

  • Admin
  • 06 Eylül 2024 18:23

Yeni Medya Düzenlemeleri ve Basın İlan Kurumu'nun Kararları


Yeni Medya Düzenlemeleri ve Basın İlan Kurumu'nun Kararları

Dijitalleşmenin hayatımıza entegre olmasıyla birlikte gazetecilik uygulamaları ve medya araçlarında önemli değişiklikler yaşanmaktadır. Bu değişiklikler, yeni kararların alınmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle yeni basın kanununda internet haber sitelerinin rolü ve etkinliği gündeme gelmiştir. Bu bağlamda, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının yeniden düzenlenmesini öngören teklifleri kabul etmiştir. Genel kurulda alınan önemli kararların yanı sıra, basılı gazete nüshalarının teslim süresinde de uzatmalara gidilmiştir.

BİK AÇIKLAMA YAPTI

BİK tarafından yapılan açıklamaya göre, 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı 4-6 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Toplantının son oturumunda, Yönetim Kurulu tarafından önerilen maddeler gündeme alınarak görüşülmüştür. İlan işleri, hukuk işleri ve mali işler komisyonlarında değerlendirilen gündem maddeleriyle ilgili raporlar okunmuş ve oylamaya geçilmiştir.


Yeni Medya Düzenlemeleri ve BİK'in Kararları
DEĞİŞİKLİKLER KABUL EDİLDİ

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği'nde bazı maddelere ilişkin yapılan değişiklik teklifleri Genel Kurul tarafından onaylanmıştır.

İNTERNET HABER SİTELERİ İÇİN ASGARİ ZİYARETÇİ TRAFİK ŞARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının belirlendiği 61. ve 67. maddelerde önemli değişiklikler yapılmıştır.

ZİYARETÇİ TRAFİĞİ RESMİ İLAN YAYINLAMASINDA ETKİLİ

BİK Analitik Ölçüm Sistemi'nden elde edilen veriler, ziyaretçi trafiklerindeki değişimlerin mahsup, müeyyide ve resmi ilan yayınlama hakkının durdurulması gibi uygulamaları doğurduğunu ortaya koymuştur.

HABER SİTELERİNDEKİ SEO HABERCİLİĞİ
  • EK GÖSTERGE ORANLARI ARTIRILDI: Bu bilgiler doğrultusunda asgari ziyaretçi trafik sayılarının azaltılması ve yüksek trafik alan internet haber sitelerine ek gösterge oranlarının artırılması kararlaştırılmıştır.
  • GÜNLÜK ASGARİ TEKİL ZİYARETÇİ VE SAYFA GÖRÜNTÜLEME SAYILARI DÜŞÜRÜLDÜ: İnternet haber sitelerinin daha nitelikli yayıncılık yapmalarını teşvik etmek amacıyla, günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında düşürülmüştür.
ASGARİ FİKİR İŞÇİSİ SAYISI ORANI EK GÖSTERGEDE ETKİLİ

Ziyaretçi trafik ek göstergelerinde yapılan değişiklikler doğrultusunda, internet haber sitelerinin kategorilerine göre asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 katının üzerinde olanlara yüzde 50, en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 3 katının üzerinde olanlara ise yüzde 100 ek gösterge verilmesi kararlaştırılmıştır.

SAYFADA KALMA SÜRELERİ: EN AZ 30 SANİYE

Bir diğer önemli düzenleme, sayfada kalma sürelerine ilişkindir. 1'inci, 2'nci, 3'üncü, 4'üncü ve 5'inci kategorilerde bulunan internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresinin en az 30 saniye, genel kategoride ise en az bir dakika olması kararlaştırılmıştır.

MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ, 1 EKİM'DEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bu mevzuat değişiklikleri, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecektir.

DENETLEME, RAPORLAMA VE KARAR ALMA SÜREÇLERİNİN DAHA ETKİN OLMASI AMAÇLANIYOR

İnternet haber sitelerinin de dahil olmasıyla birlikte, kurumun görev sahasının genişlemesi üzerine denetleme ve raporlama ile karar alma süreçlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, Yönetim Kurulunun 19 Ağustos'taki toplantısında, İlan Müdürlüğü ve Kontrol Müdürlüğü görevlerinin Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.

DENETİM RAPORU İŞLEM SÜRELERİ KISALTILDI

Bu doğrultuda, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin 103. maddesinde düzenlemeler yapılarak kontrol kurullarının hazırladığı denetim raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltılmıştır.

GAZETELERİN BASILI NÜSHALARININ TESLİM SÜRESİ 3 GÜNE ÇIKARTILDI

Basın İlan Kurumu'nun yeni şube yapılanması nedeniyle, gazetelerin basılı nüshalarını şubelere ulaştırma sürelerinin uzayabileceği öngörülerek Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin 35. maddesinde düzenlemeler yapılmıştır. Teslim süresi 2 iş gününden 3 iş gününe çıkarılarak gazetelere kolaylık sağlanmıştır.

BİLGİLENDİRMELER "İLANBİS" ARACILIĞI İLE YAPILACAK

Süreli yayınlara İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda ulaştırılan genel müdürlük kararları ve Yönetim Kurulu tarafından verilen kararların uygulamalarına dair bilgilendirmelerin de yine İLANBİS üzerinden yapılmasına karar verilmiştir. Bu sayede maliyetlerden tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır.

ANADOLU GAZETE SAHİPLERİ VE İNTERNET HABER SİTESİ SAHİPLERİ TEMSİLCİLERİNİN SEÇİMLERİ

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre ayrı tarihlerde yapılan Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahipleri temsilcilerinin seçimleri, artık aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile seçim süreçlerinde gereksiz zaman ve emek israfının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Bir sonraki genel kurul toplantısının ise 27 ila 29 Kasım tarihleri arasında yapılmasına karar verilmiştir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Yorumlar (0)

wave

Yorum Bırak

wave

Arama Yapabilirsin